Szokatlan éttermi diskurzus a nyári gumi árak körül

nyári gumi árak

Imádok étterembe járni, rajongok a gasztronómiáért és szenvedélyesen szeretek új ízeket felfedezni. Az ételek iránti rajongásommal szerencsére nem vagyok egyedül. A barátaim is szeretik a hasukat, ezért minden hétvégén felkeresünk egy új éttermet és kipróbáljuk a legújabb specialitásokat.

Nem volt ez másként múlt hétvégén sem. Korgó gyomorral, nyálcsorgatva, farkaséhesen vetettük (volna) bele magunkat az evésbe, amikor a szomszédos asztalnál ülő csoport különös beszélgetésére lettem figyelmes. Jó hangosan diskuráltak, így szinte az egész étterem fültanúja volt a társalgásuknak.

Vita a nyári gumi árak kapcsán

Nyár lévén éppen a nyári gumi árak volt a téma a társaságban. Sokallták az árakat, nem értették, miért szükséges cserélni a gumiabroncsokat és azt gondolták, hogy egyébként is pénzkidobás az egész. Úgy gondolták, az egész csak egy üzleti fogás.

Nagyon vissza kellett fognom magamat, hogy ne menjek oda és világosítsam fel őket, miért is fontos a gumicsere. Persze én sem voltam ennyire képben mindaddig, amíg fel nem vérteztem magam tudással innen. Itt nem csak a nyári gumi árak kapcsán tájékozódtam, de azt is megtudtam, hogy nagyon fontos, hogy mindig az aktuális szezonnak megfelelő autógumit használjunk. Amennyiben nem így cselekszünk, azzal végső soron balesetet is okozhatunk.

Ezért fontos a gumicsere

Miért? Mert a szezonnak megfelelő gumi -összetétele, minősége és barázdáltsága révén- képes garantálni az autó stabilitását, képes alkalmazkodni az útviszonyokhoz és az aktuális időjáráshoz. A gumicsere tehát nem pénzkidobás, épp ellenkezőleg! A megfelelő gumik használatával garantálhatjuk, hogy minél hosszabb életű legyen a gumi. Persze ehhez a rendszeres karbantartás is nagyon fontos. Első körben jó, ha tudjuk, hogy a gumik felhelyezését csakis szakműhelyben végeztethetjük el. A cserét követő 50. km után fontos meghúzni a tartó csavarokat. De nem ám szabad kézzel. Nyomatékkulcsot szükséges használni és az egymással átlósan elhelyezkedő anyákat kell meghúzni.

Fontos még az is, hogy a kerekek guminyomása megfelelő legyen. Ezért azt bizonyos időközönként szükséges ellenőrizni. A gumikban lévő túl sok levegő sem jó, de a túl kevés sem. Mindkét eset veszélyessé teheti az autóval való közlekedést és a gumik kopására sincsen jó hatással. A guminyomás ideális mértéke a gumik oldalán van feltüntetve, erre fontos figyelni.

És hogy mikor kell képben lenni a nyári gumi árak kapcsán? Természetesen akkor, amikor a téli gumikat nyárira szeretnénk cserélni. Amikor az átlaghőmérséklet 7 °C fölé emelkedik, ezzel már jó számolni. A meleg időszakban gyakori esőzések és a felforrósodott utak merőben más összetételű és tulajdonságokkal bíró gumiabroncsokat kívánnak, mint a téli időszak jellemző időjárási tényezői. Így tehát nem szabad félvállról venni a gumicsere kérdését, ez nem csak úri huncutság. A gumik váltása a biztonságos közlekedés (egyik) záloga. Fontos ezért, hogy mindig figyeljünk a megfelelő abroncsok használatára.

Legszívesebben ezt mind a mellettünk étkezők orra alá dörgöltem volna. Persze nem tettem, hiszen nem azért mentünk étterembe, hogy vitatkozzak, hanem hogy együnk egy jót. Az étel egyébként roppant finom volt, biztos, hogy jövünk még ide. Annyi különbséggel, hogy máskor olyan asztalt választunk majd, aminek a szomszédságában közel s távol nem ül senki.