Pályázat segítségével lesz napelem rendszerem

A harmincadik születésnapomat a kedvenc éttermemben tartottuk. Emlékezetes volt, hiszen minden rokonok és a közeli barátok is ott voltak, ráadásul meglepetésként szervezték ezt nekem. Nem kell nagy bulit elképzelni, csupán egy sima, vidám, beszélgetős estét finom ételekkel, ahol a napelemek is szóba kerültek.

Ez a téma már rég érdekelt érdekelt, emiatt is hozta fel a dolgot a nagybátyám. Ő nemrég kezdett el ezzel foglalkozni vele, és rövidesen már a napelemek felhelyezésénél fognak tartani. A beszélgetésünkből kiderült, hogy nem saját forrásból alkotta meg ezt, hanem most elérhetőek friss pályázatok magánszemélyeknek.
Még aznap este átküldte a napelempalyazatok.hu oldal linkjét, amely neki is segítségére volt a pályázat kihasználásában.

Az említett weboldal átolvasására csak később, néhány nap múlva volt lehetőségem, viszont annál nagyobb izgalommal vágtam bele a dologba.
Először szerettem volna a napelemek terén egy kicsit nagyobb tudásra szert tenni, hogy lássam, egyáltalán megéri-e nekem foglalkozni vele.

A napelempalyazatok.hu kiváló, részletes, szó szerint teljes körű tájékoztatást adott. A pályázati lehetőségek mellett a napelemek működése, beszerelésének menete is le van írva, továbbá minden egyéb dolog, amire buktató lehet a rendszer telepítése során.
Innen tudtam meg, hogy egy jól megtervezett napelemrendszer segítségével akár a teljes villanyszámlánkat is megspórolhatjuk. Ezt figyelembe véve egy ilyen rendszer telepítése 8-10 éven belül megtérül. Sőt, az igazi szakemberek úgy dolgoznak, hogy ne nullára, hanem pluszba jöjjünk ki. Ez úgy lehetséges, hogyha nem használjuk fel a megtermelt árammennyiséget, akkor a rendszer visszatáplálja a hálózatba, amiért cserébe a szolgáltató fizetni fog nekünk.

Az egyetlen, ami aggasztott, hogy a gyors megtérülést figyelembe véve is elég nagy kezdeti befektetéssel jár, aminek a megteremtése saját forrásból sokaknak kihívás. Ez a része érdekelt a legjobban, ugyanis átmenetileg sem tudok milliókat beleadni a projektbe. Szerencsére nem volt gond, pontosan ezért jöttek létre a nagybátyám által említett friss pályázatok magánszemélyeknek.
Az oldal leírása alapján ezek a támogatások gyakorlatilag nulla százalékos hitelek, melyekből a háztartások finanszírozhatnak sokféle energiahatékonyságot elősegítő felújítási munkát. Ide tartozik például a szigetelés, nyílászárócsere, napkollektor vagy napelem rendszer telepítés is.

Bár korábban én úgy hallottam, hogy ilyesmit társasházak és lakóközösségek is igényelhetnek, az oldal aktuális információnak köszönhetően tudomásomra jutott, hogy jelenleg kizárólag természetes személyek adhatnak be ilyen pályázatot, maximum 5 millió forintig. Ez a keretösszeg bőven elegendő, ugyanis egy átlagos háztrartást ellátni képes rendszer kihozható ebből az összegből.

Az igénylés folyamata sem nagy ördöngösség a napelempalyazatok.hu segítségével. Minden feltételt, minden szakértői segítséget biztosítanak ahhoz, hogy gördülékenyen le tudjuk zongorázni a folyamatokat.
Először is ingyenes helyszíni felmérést biztosítanak. Már önmagában ezzel is rengeteget spórolunk, továbbá egy óriási tehertől szabadít meg minket: nem kell aggódnunk amiatt, hogy már a folyamat közben bukunk el azon, hogy nem alkalmas a ház a rendszer kiépítéséhez, és azon sem, hogy végül nem funkcionál rendesen a napelemünk. Mindkettő valós probléma, ugyanis nem minden lakás vagy ház alkalmas rá, hogy ilyen rendszert telepítsünk, továbbá sokszor olcsóbb készülékeket szerelnek fel spórolás céljából ami a későbbiekben nem hatékony működést eredményez.
Ha minden feltétel adott, akkor a rendszer tervezésében és a papírmunkák szervezésében is profi segítséget kaphatunk tőlük.

A születésnapom végül duplán jól zárult: nem csak egy remek élményben lehetett részem, hanem, közvetve ugyan, de egy új napelemrendszer tervezése is elindult általa!