Napelemek pályázatok által: egy megvalósult álom

A minap beültünk egy étterembe a barátnőmmel. Ő pályázatokkal foglalkozik. Egy közös barátnőnk, már több mint egy éve fontolgatja, hogy napelemeket szeretne. A barátnőm, akivel találkoztam, említette, hogy nemrég jutott tudomására, hogy vannak napelem pályázatok.
A közös barátnőnket ez tartja leginkább vissza a további lépésektől, azaz a napelem rendszerrel járó költségek. Fél attól, hogy egyszerre ekkora összeget ki kell adnia. Tény, hogy a napelem sajnos drága, kb. 10 év alatt térül meg az ára, de utána spórolást lehet vele elérni. Beszéltünk róla, hogy mint a legtöbb dolognál, itt is a kezdet az, ami nehéz.

Találtunk egy oldalt, ahol van ezekről információ. Innen tudtuk meg, hogy pályázatokon keresztül is lehetséges a napelemekre való pénz előteremtése. A lakosság számára a Magyar Fejlesztési Bank 0%-os hitele óriási lehetőség. Ez a bizonyos pályázat, vagy hát lehetőség, ahogy tetszik, arról szól, hogy a magyar családok, akár társasházak egy kedvező hitel konstrukció keretein belül tudják felújítani ingatlanaikat. Min. 500 000 Ft, maximum 10 000 000 forintot lehet fordítani többek között napelem rendszer telepítésére.

Ahogy erre rátaláltunk, fel is hívtuk a barátnőnket, hogy közöljük vele a jó hírt, amelynek köszönhetően akár talán több bátorsággal bele tud vágni a régóta dédelgetett álmába. Ő is azonnal rákeresett a napelem pályázatokra, utána olvasott ennek a 0%-os hitelnek, amely lényegében azt takarja, hogy nincsenek kamatok. Ahogy haladt a cikkben, egyre nagyobb lelkesedés hallatszott a hangján. Az is szimpatikus volt neki, hogy kezelési költséget, rendelkezésre tartási jutalékot, előtörlesztési és szerződésmódosítási díjat sem kell fizetnie annak, aki felveszi a hitelt.   

Ha erről a lehetőségről hamarabb tudott volna, már rég megvalósulhatott volna ez az álma. A napelemek pályázatok révén történő beszerzése óriási segítség a vállalkozások számára. A magánszemélyek számára pedig a 0%-os hitel. Így a barátnőm is nagyobb bátorsággal fog belekezdni ebbe az egészbe, amelyről tudja, hogy megtérülő befektetés.

A 2021-es új napelem pályázat 30-40%-os vissza nem térítendő lakossági támogatást nyújt majd a résztvevőknek.

Olvasott arról is, hogy az utóbbi évek pályázatai bizonyítják, hogy egyre több ember érdeklődik a napelemek iránt, és a népszerűség még tovább fog nőni az eddigi tendencia alapján. Ebből kifolyólag, ha jön egy ilyen napelem pályázat, érdemes minél előbb élni vele, nehogy lemaradjon ilyen lehetőségről. Ugyanis, azt tudni kell, hogy minden ilyen pályázatra van egy bizonyos keretösszeg. Ha pedig ez elfogy, akkor értelemszerűen lezárul, vagy pedig szünetel az adott pályázat. Jelenleg is ez a helyzet, a legtöbb pályázat ideiglenesen szünetel, de érdemes figyelni, mert igazából bármikor újra elindíthatják őket.

Szerencsére a sporoljnapelemmel.hu oldalon minden információt megtalált, amire szüksége volt az elinduláshoz. Sőt, nem csak, hogy információkat talált itt, de ezt a céget bízta meg a rendszer telepítésével is: két legyet ütött egy csapásra.

 A barátnőm megköszönte, hogy felhívtuk erre a figyelmét, és feltette magának a kérdést, hogy ha nem jut a tudomására az, hogy napelemek pályázatok révén, illetve 0%-os kamatú hitellel is beszerezhetőek, vajon meddig várt volna arra, hogy belevágjon. Neki szerencséje volt, még a szüneteltetés előtt sikerült elindítani a folyamatot. De enélkül lehet, hogy sosem tudta volna ezt az álmát megvalósítani.

Érdemes folyamatosan figyelni a sporoljnapelemmel.hu oldalát, hiszen ahogy mondtam is, sosem tudhatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak, amelyek megkönnyíthetik az előre jutásunkat.

napelemek pályázatok